marți, 6 mai 2014

Omega - 3 si sanatatea creierului

Michael Crawford (de la institutul pentru Chimia Creierului si Nutritia umana - Universitatea de Noed - Londra) apreciaza ca dezvoltarea creierului uman a beneficiat de hrana gasita in jurul lacurilor din Africa de Est, de catre omul preistoric, si astfel ca marile civilizatii s-ar fi dezvoltat din acelasi motiv pe malul unor ape ca Nilul, Tibrul, Eufratul, Gangele si Yangtze.

 In momentul de fata se apreciaza ca in proportie de 60%, creierul este format din lipide. Astfel ca este nevoie ca in structura creierului, ca si a celorlalte organe, sa existe un anumit raport intre lipidele saturate si cele nesaturate.

In prezent se pune accentul pe doua grupe de acizi grasi Omega - 6 si Omega - 3. Acestia sunt acizi grasi esentiali, pe care organismul nu ii produce si de aceea trebuie sa-i obtinem prin aport alimentar.
Exista un raport ce trebuie pastrat intre aportul de Omega - 6 si Omega - 3, iar cei mai multi ii situeaza la valorile de 4/1, adica 4 parti Omega - 6 si 1 parte Omega - 3.

Omega - 6 este proinflamator si de aceea trebuie echilibrat cu Omega - 3. Un raport dezechilibrat intre cele doua grupe de acizi grasi esentiali poate antrena patologia actuala si indeosebi cea a sistemului nervos, avand in vedere rolul lor in structura si fiziologia creierului.


Bolile cronice - cardiovasculare, cancerul, artritele, boala Alzheimer, alte boli neurodegenerative, afectiunile psihice si in primul rand depresia, s-ar datora si excesului de Omega - 6 , potrivit celor spuse de psihiatrul David Servan- Schereiber. De aici decurge si indicatia sa ca si multor altor autori de a se institui tratamentul cu Omega - 3 alaturi de medicatia antidepresiva.

Schreiber recomanda sa se ia concomitent cu Omega - 3si vitamina E (800 u.i / zi), vitamina C (1g / zi), seleniu (200 micro g / zi) si zinc in scopul unei metabolizari eficiente.

Omega - 3 este format din alti doi acizi grasi : docosahexanoic (DHA) si eicosapentaenoic (EPA).

DHA este foarte important pentru organism datorita faptului ca intra in structura membranelor neuronale, a sinapselor, a mitocondriilor si a receptorilor retinieni. In absenta sa , dendritele neuronale degenereaza, sinapsele dispar, iar neuronii se pierd prin declansarea fenomenului de apoptoza.

DHA favorizeaza starea de buna dispozitie prin cresterea nivelului serotoninei, iar in absenta sa apare depresia cu risc de suicid, manifestari de agresivitate si violenta.

Grasimile saturate determina declinul memoriei, atentiei, capacitatii de invatare, cresterea rezistentei la insulina, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, cresterea trigliceridelor.

Prin eliberarea de prostaglandine, leucotriene si citokine, Omega - 6 intretine procese inflamatorii la nivelul vaselor sanguine si a tesutului cerebral ajutand la grefarea cancerului.


Surse de Omega - 3 : peste gras (somon, hering, macrou, sardele), ulei de masline si de seminte de in, alune, nuci, verdeturi, cereale integrale, alge, plante marine, fructe de mare.

Concluzia este ca Omega - 3 este strict necesar creierului, atat in dezvoltarea sa cat si in functionalitatea acestuia. De aceea se recomanda sa se consume peste gras de 2-3 ori / sapt sau sa se administreze Omega - 3 aproximativ 2g / zi pentru femei atat in perioada sarcinii, cat si in cea de alaptare, util fiind si pentru dezvoltarea creierului la copil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu