sâmbătă, 17 mai 2014

Sindromul metabolic

Tot mai multe persoane care intra in cabinetele medicale sufera de obezitate, sunt sedentare, au probleme cu colesterolul sau tensiunea arteriala. Obezitatea, diabetul zaharat si bolile cardiovasculare, afecteaza tot mai multe persoane, astfel ca in Romania, principalele cauze de mortalitate sunt bolile cerebrovasculare si cardiovasculare.

Depistarea precoce si corectarea sindromului metabolic (SM) poate scadea dramatic riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat.

In urma numeroaselor studii clinice, cercetatorii au ajuns la concluzia ca modificarile anumitor parametrii precum circumferinta taliei, tensiunea arteriala, lipidele sanguine si glicemia, apar cu mult inainte ca diabetul si bolile cardiovasculare sa-si faca prezenta. Toate aceste schimbari se afla sub denumirea de sindrom metabolic.

Criterii de diagnosticare a SM (conform IDF - Federatia Internationala de Diabet)

  • obezitate abdominala - circumferinta taliei mai : mare sau egala cu 94 cm la barbati  si mai mare sau egala cu 80 cm la femei
  Plus doi dintre urmatorii factori:
  • cresterea trigliceridelor : mai mari de 150 mg/dl
  • scaderea colesterolului HDL : mai mic de 40 mg /dl la barbati si mai mic de 50 mg/dl la femei
  • cresterea tensiunii arterilale: mai mare de 130/85 mm hg
  • cresterea glicemiei : mai mare de 100 mg/dl
Obezitatea si insulina

Conform studiilor, cresterea depozitului de grasime abdominala, impreuna cu marirea rezistentei organismului la actiunea insulinei, ar fi principalele motive ale aparitiei SM.
 Insulina este un hormon pancreatic care are rolul de a facilita intrarea glucozei din sange in celule. Datorita rezistentei la insulina, patrunderea glucozei in interiorul celulelor corpului este diminuata. Consecinta acestui lucru este un exces de glucoza restanta in sange, iar ca reactie pancreasul va secreta tot mai multa insulina, devenind in timp ineficient.
Epuizarea functiei pancreatice se manifesta prin cresterea glicemiei si aparitia diabetului zaharat. Astfel, unul din criteriile de diagnostic ale SM este hiperglicemia sau diabetul zaharat tip 2.

Programul de Evaluare a Starii de Sanatate realizat de Ministerul Sanatatii evidentiaza faptul ca romanii sunt pe locul 3 in cea ce priveste obezitatea, 30 % dintre romance sunt obeze, excesul de grasime abdominala fiind responsabil de cresterea riscului de aparitie a diabetului zaharat tip 2, a infarctului miocardic si chiar a unor forme de cancer.

Cum putem rezolva problema?

In afara de tratamentul medicamentos prescris de medic, cel mai important este stilul de viata. Astfel ca prin reducerea ratiei calorice zilnice putem scapa de kg in plus, efectuarea activitati fizice, si schimbarea obiceiurilor alimentare care ne-au adus in starea actuala de boala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu