sâmbătă, 14 iunie 2014

Legatura dintre consumul de grasimi si diabet

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului
OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recunoaște trei forme principale de diabet zaharat : tipul 1, tipul 2 și gestațional (de sarcina). Cele mai frecvente forme sunt diabetul zaharat tip 1 și diabetul zaharat tip 2. Termenul diabet zaharat tip 1 a înlocuit mai mulți termeni vechi cum ar fi diabet juvenil și diabet insulino-dependent. La fel, termenul diabet zaharat tip 2 a înlocuit denumiri vechi, printre care și diabet insulino-independent (non insulino-dependent).

Diabetul apare atunci cand organismul devine incapabil sa mentina nivelul normal de glucoza din sange, concentratia acestuia crescand pana la cote periculoase. Toata problema se invarte in jurul insulinei, un hormon pancreatic ce permite celulelor organismului sa foloseasca glucoza, scazandu-i nivelul sangvin.

Diabetul tip I afecteaza aproximativ 5% din totalul diabeticilor, care debuteaza cel mai adesea in copilarie sau in tinerete. Acesti diabetici  nu pot supravietui fara insulina, de unde si denumirea de diabet insulino-dependent(DZID)

Diabetil tip II isi are debutul la maturitate si are o frecventa mult mai mare. Se estimeaza ca in Romania exista intre 800.000 si 1.000.000 de diabetici. De obicei apare dupa varsta de cincizeci de ani. Deosebirea dintre cei cu diabet tip I si cei cu diabet tip II este ca cei ce sufera de diabet tip II au insulina suficienta in organism, insa ceva blocheaza insulina, astfel incat aceasta nu-si poate indeplini functiile. Problema nu este ca pancreasul nu mai este capabil sa produca suficienta  insulina, ci lipsa sensibilitatii la actiunea insulinei, rezistenta ce pare a fi legata direct de obezitate si de excesul de grasime.
Studiile demonstreaza existenta unei legaturi stranse intre gasime (atat grasimea din alimentatie, cat si cea din corp) si diabet, boala fiind foarte rara in zonele in care ingestia de grasime este redusa si obezitatea rar intalnita.

Dr. James Anderson, profesor de medicina si nutritie clinica la Universitatea Colegiului Medical din Kentucky, o autoritate recunoscuta in materie de diabet, a facut un studiu prin care a evaluat efectul compozitiei alimentatiei asupra nivelului zaharului sangvin. Dr.Anderson a reusit sa transforme, in mai putin de doua saptamani, tineri sanatosi, cu o greutate corporala normala, in diabetici (cu o forma usoara de boala), hranindu-i cu o dieta formata in proportie de 65% din grasime.
In cel de-al doilea grup, similar cu primul, hranit cu un regim sarac in grasimi (reprezentand 10 % din consumul caloric) la care s-a adaugat aproape o jumatate de kg de zahar pe zi, nu a aparut nici macar un singur diabetic chiar si  dupa 11 saptamani, cand experimentul a luat sfarsit.

Ce este de facut?

Scaderea cantitatii de grasime, ulei si untura din dieta joaca un rol crucial. Atunci cand se consuma mai putina grasime, in sange ajunge mai putina grasime. Aceasta declanseaza un proces complicat care "deblocheaza" incetul cu incetul insulina, permitandu-i sa-si exercite efectul de facilitare a patrunderii zaharului din sange in celule. Efectul este deseori impresionant. In cele mai multe cazuri, un diabetic de tip II care isi reduce aportul de grasimi pana la 10 - 15 % din totalul caloriilor reuseste sa-si normalizeze nivelul zaharului sangvin in mai putin de opt saptamani, multi diabetici putand chiar sa renunte la tratament.

Cresterea consumului de alimente naturale, bogate in fibre, este de asemenea foarte important in normalizarea zaharului sangvin. Alimentele bogate in fibre netezesc aceste fluctuatii ale nivelului de zahar sangvin si stabilizeaza nivelul energiei disponibile.

Exercitiul fizic activ are un efect asemanator cu al insulinei, prin aceea ca "arde combustibilul"(zaharul sangvin si acizii grasi) mai repede.

Normalizarea greutatii corporale este deseori tot ceea ce este necesar pentru readucerea la normal a nivelului zaharului din sange.

Asadar, adoptati un stil de viata sanatos, cu diete sarace in grasimi si bogate in fibre,evitand produsele zaharoase,  impreuna cu un program regulat de exercitii fizice.

sursa: Tablete de stil de viata, Aileen Ludington, Hans Diehl; Lifestile Medicine Institute, California

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu