joi, 10 iulie 2014

Poftele alimentare

Fiecare parte din tine e perfecta, intreaga si completa; pofta de mancare nu face nicio exceptie. Poftele de alimente si pofta vorace de mancare nu inseamna ca e ceva in neregula cu tine sau ca esti slab, in vreun fel sau altul. Mai degraba, aceste lucruri arata ca apetitul tau functioneaza exact asa cum a fost proiectat.
In trecut poate ca ati incercat sa va omorati pofta de mancare folosind forte exterioare, precum dieta, prafurile sau pastilele. Dupa cum ati descoperit, abordarea aceea nu a functionat multa vreme. In schimb, ceea ce este necesar e sa va vindecati pofta de mancare folosind o abordare interna.
Nu este o intamplare faptul ca aveti pofta de un anumit aliment, la un anumit moment. Avem pofta de alimente care speram ca o sa ne aduca pacea mintii. Poftele apar din doua motive: o dorinta de a ne simtii mai bine emotional, sau pentru a ne transforma nivelul de energie. Vrem sa ne simtim mai vioi sau mai calmi. Mai siguri si mai increzatori; mai putin furiosi si mai putin fricosi.

Toate creaturile sunt manate sa isi implineasca nevoia elementara de mancare, apa, odihna, adapost si pace a mintii. Daca vreuna dintre aceste nevoi ramane neimplinita, corpul iti semnaleaza sa corectezi situatia. Acest proces de intretinere a unui echilibru confortabil si sanatos in corp si in minte se numeste homeostaza.
Impulsul homeostatic ne spune sa ne punem ceva pe noi atunci cand ne e frig, sa bem atunci cand ne este sete si sa dormim atunci cand suntem obositi.
Cand ne pierdem pacea mintii, instinctul ne indruma sa intreprindem o actiune pentru a corecta situatia care ne deranjeaza. Daca nu actionam, atunci traim o emotie negativa, precum depresia. Totusi, corpul este manat sa mentina homeostaza, astfel ca incearca sa va abordeze in alt fel. Pofta de mancare stie ce alimente anume vor furniza emotia sau nivelul de energie dorit- cele care va vor aduce inapoi la o stare temporara de pace mentala.
Fiecare aliment de care va este pofta are proprietatea de a modifica dispozitia sau nivelul de energie, care va vor face sa reveniti la o stare temporara de homeostazie.

Fiecare aliment corespunde unei anumite dispozitii. De fiecare data cand apetitul iti scapa de sub control, este pentru ca vrei sa te simti mai plin de energie, mai relaxat sau intr-o dispozitie mai buna. In mod intuitiv, poftele se concentreaza exact pe alimentele care vor produce efectul dorit.

Bernard Lyman, Ph.D., profesor universitar la British Columbia, a cerut celor 200 de subiecti intervievati sa se imagineze traind 22 de emotii diferite, printre care si supararea, plictiseala, depresia, singuratatea si bucuria. In timp ce participantii la studiu se imaginau traind fiecare dintre emotii, dr. Lyman i-a intrebat ce aliment le-ar placea sa manance.
Rezultatele au fost semnificative din punct de vedere statistic- cu alte cuvinte, mai mari decat ceea ce te-ai astepta sa fie din intamplare. Anumite preferinte de alimente corespundeau in mod consecvent cu fiecare dintre emotii. Pe baza cercetarilor sale, dr.Lyman a conchis ca: "Este clar ca diferite preferinte corespund unor emotii diferite."

Toate alimentele contin minerale, aminoacizi, texturi, mirosuri si au proprietati care influienteaza dispozitia si nivelul de energie. Unele sunt stimulante, altele sunt depresoare, iar altele activeaza centrii de placere din creier. Practic, multe din proprietatile alimentelor "psihoactive"- sau care modifica dispozitia- sunt identice cu cele ale medicamentelor care se prescriu in caz de depresie, anxietate si astm.

Asadar, fa alegeri constiente, asculta-ti corpul. Nu incerca sa maschezi anumite probleme, incearca sa descoperi care sunt problemele tale reale inainte de a da buzna in anumite alimente..care in timp o sa se observe asupra trupului tau!

sursa: Doren Virtue - Cauzele emotionale ale poftelor alimentare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu