luni, 10 martie 2014

Esentialul in nutritie

   



  "Acela care nu intelege mancarurile, cum ar putea intelege  bolile omului?"
                                                                                                                  Hipocrate, parintele medicinei

Nutritia este specialitatea care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul bolilor ce au ca si consecinta un dezechilibru  intre nevoile normale ale organismului si starea actuala. Are ca si scop elaborarea interventiilor de nutritie pentru afectiuni precum diabet zaharat, dislipidemii ,  boli endocrinologice, cardiovasculare, reumatologice(pentru scaderea in greutate),boli hepatice si renale, hiperinsulinemii, obezitate, suprapondere, subpondere, etc.

Din punct de vedere alimenter, prin nutritie se intelege ca fiind totalitatea proceselor fiziologice prin care organismul isi procura hrana necesara cresterii si dezvoltarii, obtinerii energiei pentru desfasurarea proceselor vitale si refacerii tesuturilor.

Alimentele trebuie sa furnizeze organismului principiile nutritive esentiale pentru viata: proteine, lipide, hidrati de carbon, vitamine, minerale, apa, fibre alimentare.
O nutritie adecvata fiecarei persoane in parte are ca si scop mentinerea starii de sanatate, prevenirea anumitor afectiunii precum cele amintite, ajuta la ameliorarea  sau chiar vindecarea in anumite cazuri in care boala este deja instalata.

Alimentele consumate trebuie sa ofere organismului energie atat pentru sustinerea functiilor vitale , cat si pentru efectuarea actiunilor fizice cotidiene.

Alimentatia noastra zilnica contribuie la starea de bine a organismului, la energia acestuia, la frumusetea lui, cat si la rezistenta acestuia fata de agrasiunile mediului exterior si la rezistenta impotriva bolilor.
O alimentatie neadecvata organismului limiteaza corpul de energie, vitalitate si frumusete, ducand in timp la imbatranirea precoce a organismului, scaderea imunitatii si aparitia bolilor.

Este responsabilitatea noastra de a avea grija de corpul nostru oferindu-i acele alimente de care are nevoie si de a alege inteligent ceea ce mancam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu