luni, 10 martie 2014

Importanta alimentatiei sanatoase


     In agitatia zilelor noastre, de multe ori nu constientizam cat de sanatoase sau nu  sunt alimentele pe care le mancam. Probabil, intelegerea pe deplin a necesitatilor organismului nostru, ar conduce la atentia crescuta in privinta alegerii alimentelor ce urmeaza sa le consumam!
Ce inseamna o alimentatie sanatoasa? Nu inseamna consumul alimentelor pe care le avem la indemana, ci consumul alimentelor cu valoare nutritionala crescuta, alimente ce aduc aportul necesar de nutrienti organismului. Consumand alimente ce contin proteine, glucide, lipide,  vitamine minerale, antioxidanti si alti nutrienti aflati in diverse legume, fructe, seminte, asiguram celulei, hrana potrivita de a mentine echilibrul in interiorul organismului nostru!  De ce sa avem o alimentatie sanatoasa? Deoarece aceasta creaza conditiile necesare ca organismul nostru sa faca fata nevoilor noastre zilnice. Fiecare sistem al corpului nostru, cardiovascular, neuromotor, locomotor, sangvin, limfatic etc functioneaza datorita nutrientilor primiti. Cu cat alimentele ce le ingeram au o valoare nutritionala crescuta , cu atat organismul nostru va functiona la starea lui optima. In mod deosebit influentam functionarea tuturor sistemelor organismului, ce au un rol importanat in  lupta impotriva factorilor nocivi, reducand producerea de celule “mutilate’, care duc la instalarea anumitor boli grave, precum  boli cardiovasculare, cancer, obezitate, diabet  etc.
Cele mai recente date oficiale ale O.M.S. indica consecintele devastatoare ale alimentatiei nesanatoase si ale altor factori de risc. Principalele cauze de mortalitate in lume, anual sunt:
·         Alimentatia nesanatoasa- 14 milioane decese
·         Fumatul activ si pasiv-6 milioane decese
·         Abuzul de alcool-3,2 milioane decese
·         Sedentarismul-3,2 milioane decese (sursa: “Abecedarul de nutritie”, Nicolae Hancu.)
Daca tu creezi mediul optim de functionare pentru organismul tau, tu vei fi cel care se va bucura de “roadele ”acestuia. Starea ta de sanatate se va reflecta in actiunile pe care le intreprinzi zi de zi!


Alegerile de azi pe care le facem in stabilirea alimentatiei noastre, va influenta in bine sau rau, starea organismului → va determina cum ne simtim astazi, maine… in viitor! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu