miercuri, 12 martie 2014

Importanta glucidelor, proteinelor si a grasimilor din alimentatie

Glucidele sunt principala sursa de energie, combustibilul necesar functionarii organismului. OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda ca 55 pana la 75% din necesaul caloric sa fie constituit din glucide. Gucidele pot fi de doua tipuri: glucide bune si glucide rele
Glucidele bune: cereale(fara adaos de zahar), paine integrala, paste integrale, cartofi, orez,mamaliga, fructe Glucide rele: zahar, produse zaharoase, dulciuri, bauturi acidulate
Care este diferenta dintre glucidele bune si glucidele rele?
Glucidele rele sunt zaharuri simple care cresc brusc glicemia si declansaza o secretie brusca de insulina. Glucoza va fi depozitata sub forma de glicogen in ficat si in celulele musculare, aceste depozite fiind insa limitate, rezervele de glicogen neputand depasi 1,5 kg, restul de glucoza fiind transformat in grasime.
Organismul nostru necesita un aport constant de glucoza, aceasta constituind nu doar o sursa de energie , ci si o importanta functie in mentinerea functionarii creierului si a celulelor nervoase, creierul nostru necesitand  zilnic 140 g glucoza.


Proteinele

Cercetarile stiintifice moderne arata ca nevoile reale ale organismului uman, in ceea ce priveste consumul de proteine este de 30 g pe zi.
Sunt alcatuite din molecule de aminoacizi(20 in total). Aminoacizi majoritari, pe care organismul nu ii poate fabrica si este necesar ca acestia sa fie obtinuti din hrana , fiind numiti aminoacizi esentiali. Aminoacizi care pot fi fabricati de catre organism se numesc aminoacizi neesentiali, dar nu sunt mai putin importanti.
Furnizorul principal de proteine sunt plantele, de aceea proteinele de origine vegetala se numesc si proteine primare, iar cele de origine animala sunt proteine secundare.

Diferenta dintre proteinele vegetale si cele animale

Proteinele vegetale sunt insotite si de anumite substante nutritive: vitamine, minerale, substante fitochimice cu actiuni benefice asupra imunitatii.
Alimentele bogate in proteine animale contine o mica cantitate de glucide si sunt lipsite de fibre alimentare.
Numeroase studii arata  ca alimentatia bogata in proteine animale, accelereaza cresterea si scurteaza durata de viata. Alimentatia hiperproteica(peste 60 g / zi) duce la aparitia boli canceroase, formarea de calculi renali cu alterarea functiilor renale si duce la pierderea de calciu ce duce in timp la osteoporoza.

Cele mai importante surse de proteine vegetale sunt: soia, fasole, naut, linte, mazare, spirulina,chlorella; iar din categoria proteinelor animale fac parte carnea,pestele oul, laptele si produsele lactate .
 Tot studiile arata ca antioxidantii continuti in cantitate mare in soia ar avea efecte anticancerigene. Acest lucru denota faptul ca proteinele vegetale trebuie sa primeze in fata proteinelor animale.


 Lipidele


Constituie o sursa de energie, sunt o componenta importanta a membranelor celulare si precursori  ai unor metaboliti activi biologic, au rol de transportori pentru vitaminele A,D, E si K, si de asemenea poseda o serie de proprietati organoleptice.
Grasimea este o parte vitala a oricarei celule vii si reprezinta combustibilul de rezarva al organismului. Aceasta nu trebuie sa depazasca insa 30 % din alimentatie

 Excesul de grasime din alimentatie este tot mai mult incriminat ca fiind componenta cea mai daunatoare a dietei omului modern. Problemele apar insa din cauza ca cei mai multi dintre noi consumam prea  multa grasime si intr-o forma pe care organismul nu o prelucreaza usor(ex.margarina).
Prezenta unei cantitati mari de grasime in alimentatie duce la aparitia aterosclerozei(ingustarea si rigidizarea arterelor vitale), duce la cresterea vascozitatii si aderentei sangelui.
Anumiti produsii secundari de digestie a grasimilor sunt implicati in aparitia si dezvoltarea anumitor tipuri de cancer si de asemenea, dietele cu continut crescut de grasime scade eficienta mecanismului insulinic al organismului ce poate duce la diabet, iar grasimile saturate afecteaza puternic nivelul colesterolului sangvin.
Din pacate hrana pe care o consumam in zilele noastre este scaldata in grasimi de proasta calitate care produc dezechilibre in organism. Cele mai periculoase sunt grasimile trans cum sunt margarinele, uleiurile reincalzite la nesfarsit,uleiul prajit in combinatie cu amidonul din cartofi formeaza o substanta cancerigena numita acrilamida, o substanta neurotoxica.
Cele mai sanatoase grasimi sunt cele vegetale, cum sunt :uleiurile presate la rece si fructele oleaginoase(nuci, alune, fistic, etc), care contin si acizi grasi esentiali omega 3, extrem de benefici pentru organism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu