luni, 10 martie 2014

Diferenta dintre a manca si a te hranii



 
Suntem bombardati in fiecare zi, la fiecare colt de strada de tot felul de tentatii culinare, mancam pentru gust si placere, mancam pentru a ne potoli foamea, insa ne hranim cu adevarat? Cati dintre noi constientizeaza cu adevarat ceea ce mananca?
A manca nu este acelasi lucru cu a te hranii. A te hranii presupune mai mult decat a manca ceva pentru a-ti potolii foamea. A te hranii inseamna sa ii oferi organismului nutrientii necesari bunei functionarii.

Progresele stiintei si tehnicii din ultimele decenii se observa peste tot. Modul nostru de  viata se deosebeste foarte mult de cel al generatiilor anterioare. Hrana consumata astazi de noi este prelucrata, rafinata, concentrata, indulcita, sarata, procesata chimic pentru a-i modifica gustul si a pacali papilele gustative, dar sunt sarace in nutrienti si nu aduc beneficii organismului.
Statisticile arata ca romanii mananca prea mult din orice: prea mult zahar, prea multa sare, prea multe grasimi, prea multe calorii, etc. Acest festin culinar "ajuta" la aparitia bololor coronariene, a accidentelor vasculare cerebrale, hiperensiune, artrita, diabet cu debut la maturitate, obezitate si cateva tipuri de cancer.
Aceste boli sunt raspunzatoare de trei sferturi din totalul de decese , aparitia lor fiind direct legata de modul in care ne hranim si de stilul de viata.
Cele mai periculoase alimente sunt: zaharul, alimentele rafinate si procesate, grasimile in exces, sarea, proteinele in exces, bauturile, gustarile dese dintre mese.

Zaharul - este un promotor al obezitatii, este lipsit de fibre si alte substante nutritive, contine calorii "goale"care nu te hranesc, de unde si senzatia de foame ce apare dupa consumarea preparatelor zaharoase

Alimentele rafinate si procesate- prin rafinare se inlatura fibrele din alimente, fibre care ne protejaza de anumite tipuri de cancer, stabilizeaza zaharul din sange. Un aliment fara fibre va fi descompus mult mai usor de catre organism, organismul nu poate folosi tot zaharul eliberat in organism si ca urmare va fi depozitat sub forma de grasime. Fibrele ajuta la eliberarea treptate a energiei in organism pe parcursul a mai multor ore. Alimentele rafinate cauzeaza aparitia litiazei biliare, a hemoroizilor si a constipatiei.Organismul nu recunoaste alimentele intens procesate, le considera toxice si incearca sa lupte cu acestea. Acest lucru duce in timp la slabirea organismului si la aparitia bolilor

Sarea- studiile arata ca romanii consuma intre 15-20 g sare pe zi (3-4 lingurite). Aceasta cantitate este de cca 20 de ori mai mult decat este necesar, contribuind astfel la aparitia hipertensiunii, insuficientei cardiace si a bolilor de rinichi

Grasimile- 40% din totalul de calorii consumat de romani este reprezentat de grasimi, cantitate ce depaseste posibilitatile metabolice ale organismului. Acest lucru duce la astuparea vaselor de sange, aparitia bolilor coronare, accidente vasculare cerebrale, diabet, dislipidemie, diabet, obezitate si cancer

Bauturile- consumam prea multe bauturi indulcite, alcool, cafea, ceai , bere, etc si prea putina apa. Aceste bauturi produc perturbari ale nivelului sangvin al zaharului.

Gustarile- perturba digestia si impovareaza stomacul, ceea ce duce la indigestie, balonare, gaze, arsuri, probleme gastrointestinale

Consumarea alimentelor cu  valoare nutritionala scazuta, organismul nu este hranit cu adevarat, de unde si pofta de a manca tot mai mult, iar astfel intram intr-un cerc vicios pentru ca organismul cere sa fie hranit cu vitamine si minerale , nu doar sa i se potoleasca foamea, iar noi mancam tot mai mult, depunem tot mai multe kg si tot fara energie suntem.
Organismul tanjeste dupa nutrientii necesari unei bune functionari, iar lipsa acestora din organism duce la foamea exacerbata si perturbarea intregului organism.
Solutia pentru a te hranii sanatos si benefic pentru organism este sa alegem alimentele in stare cruda, alimente corect preparate,alimente nerafinate :cereale,carbohidrati complecsi fructe, legume,leguminoase produse integrale(ex.paine,paste integrale), carne, oua, lactate, corect preparate ,proteine si uleiuri vegetale si nu in ultimul rand consumul a nimim 1,5 - 2 l apa.
GUSTUL SE EDUCA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu