marți, 11 martie 2014

Importanta vitaminelor si a mineralelor



Corpul nostru este sustinut de functionarea a milioane de celule. La randul lor celulele se formeaza si functioneaza datorita macro- si micro- nutrientilor. Vitaminele si minerale fac parte din grupa micronutrientilor. Chiar daca sunt denumite micronutrienti, existenta lor in organism este esentiala.
Vitaminele si mineralele se gasesc in cantitati mici in organismul nostru, sunt compusi organici(vitaminele) si anorganici(minerale), reprezentand substante ce nu pot fi sintetizate de catre organism(deci trebuie procurate din alimentatie). Vitaminele se clasifica in vitamine liposolubile(vitaminele solubile in  lipide si solventi organici) A, E, D, E, F si K si hidrosolubile(vitamine solubile in apa si solventi polari) vitaminele grupului B, vitamina C, PP,P.
Atat vitaminele cat si minerale, fiecare in parte au functii specifice asupra celulelor, asupra sistemelor organismului. Ca si „pioni” ai coprului uman, vitaminele si mineralele lupta impotriva factorilor nocivi. Rolul antioxidant,  in special al vitaminelor C si E protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi*, aportul de vitamina A sustine dezvoltarea optima a vederii si contribuie la sanatatea pielii, vitamina B12 participa la formarea materialului genetic. Acestea sunt cateva exemple ale functiilor vitaminelor in organism, actiunea lor fiind mult mai vasta!(tabel vitamine)
Mineralele, desi se gasesc in concentratii mai mici decat vitaminele in organism, lipsa lor creaza dauna resimtite de catre acesta. De exemplul lipsa magneziului duce la stari de agitatie, lipsa energiei. La fel si seleniul, lipsa acestui mineral in organism,  poate fi un factor al insomniilor. Sodiul si potasiul asigura balanta hidrica!(tabel minerale)
Acesti micronutrienti se gasesc in cantitati mai mici, sau mai mari (in functie de micronutrient in parte) in toate leguminoasele, lactatele, cerealele integrale, fructe, legume, oua, carne, peste. In schimb trebuie luat in considerare modul de preparare al alimentelor, deorece expunerea la caldura(care este modul cel mai utilizat de preparare al alimentelor), poate duce la distrugerea unor vitamine si minerale. Acestea trebuie consumate cat mai mult posibil in stare cruda.
Zi de zi trebuie sa asiguram aportul necesar de micronutrienti, ca organismul nostru sa poate functiona in stare optima! In cazul mineralelor si a unor vitamine, consumul zilnic de legume si fructe, contribuie la indeplinirea acestei sarcini. O sarcina chiar placuta si usoara, deoarece toate fructele si legumele sunt gustoase, satioase, si bine aratoase!
 Asadar  nu ne ramane decat sa ne imprientenim cu acestea si astfel, ne imprientenim cu organismul nostru!


*Radicalii liberi sunt molecule înalt reactive cu un electron impar (sau "liber") pe orbitalul extern, condiţie de dezechilibru care transformă aceste molecule fragmentate în agenţi foarte instabili şi periculoşi din puncte de vedere biochimic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu