Importanta vitaminelor si a mineralelor
Corpul
nostru este sustinut de functionarea a milioane de celule. La randul lor
celulele se formeaza si functioneaza datorita macro- si micro- nutrientilor.
Vitaminele si minerale fac parte din grupa micronutrientilor. Chiar daca sunt
denumite micronutrienti, existenta lor in organism este esentiala.
Vitaminele
si mineralele se gasesc in cantitati mici in organismul nostru, sunt compusi organici(vitaminele)
si anorganici(minerale), reprezentand substante ce nu pot fi sintetizate de
catre organism(deci trebuie procurate din alimentatie). Vitaminele se clasifica
in vitamine liposolubile(vitaminele solubile in
lipide si solventi organici) A,
E, D, E, F si K si hidrosolubile(vitamine solubile in apa si solventi
polari) vitaminele grupului B, vitamina
C, PP,P.
Atat
vitaminele cat si minerale, fiecare in parte au functii specifice asupra
celulelor, asupra sistemelor organismului. Ca si „pioni” ai coprului uman,
vitaminele si mineralele lupta impotriva factorilor nocivi. Rolul antioxidant, in special al vitaminelor C si E protejeaza
organismul impotriva radicalilor liberi*, aportul de vitamina A sustine
dezvoltarea optima a vederii si contribuie la sanatatea pielii, vitamina B12
participa la formarea materialului genetic. Acestea sunt cateva exemple ale
functiilor vitaminelor in organism, actiunea lor fiind mult mai vasta!(tabel vitamine)
Mineralele,
desi se gasesc in concentratii mai mici decat vitaminele in organism, lipsa lor
creaza dauna resimtite de catre acesta. De exemplul lipsa magneziului duce la
stari de agitatie, lipsa energiei. La fel si seleniul, lipsa acestui mineral in
organism, poate fi un factor al
insomniilor. Sodiul si potasiul asigura balanta hidrica!(tabel minerale)
Acesti
micronutrienti se gasesc in cantitati mai mici, sau mai mari (in functie de
micronutrient in parte) in toate leguminoasele, lactatele, cerealele integrale,
fructe, legume, oua, carne, peste. In schimb trebuie luat in considerare modul
de preparare al alimentelor, deorece expunerea la caldura(care este modul cel
mai utilizat de preparare al alimentelor), poate duce la distrugerea unor
vitamine si minerale. Acestea trebuie consumate cat mai mult posibil in stare
cruda.
Zi
de zi trebuie sa asiguram aportul necesar de micronutrienti, ca organismul
nostru sa poate functiona in stare optima! In cazul mineralelor si a unor
vitamine, consumul zilnic de legume si fructe, contribuie la indeplinirea
acestei sarcini. O sarcina chiar placuta si usoara, deoarece toate fructele si
legumele sunt gustoase, satioase, si bine aratoase!
Asadar
nu ne ramane decat sa ne imprientenim cu acestea si astfel, ne
imprientenim cu organismul nostru!
*Radicalii
liberi sunt molecule înalt reactive cu
un electron impar (sau "liber") pe orbitalul extern, condiţie de
dezechilibru care transformă aceste molecule fragmentate în agenţi foarte
instabili şi
periculoşi din
puncte de vedere biochimic
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu